Merhabalar Sevinc08,
bize ulaşmanın yolunu bulduğuna sevindim.
Sorunda nişanlının Türkiye`de işletme fakultesini bitirdiğini belirtiyor ve işletme fakültesi diplomasının Almanya`da hangi diplomaya denk geldiğini nerelere başvurabileceğini soruyorsun.
Fakat sorunda senin nerede yaşadığını belirtmemişsin. Örneğin sen Almanya`da mı yaşıyorsun? Alman vatandaşı mısın? Nişanlınla evlenip aile birleşimi mi yapmak istiyorsun? Eğer sen Almanya`da yaşıyorsan, o zaman farklı koşullar geçerlidir. Bu konuda bilgi vermediğin için, ben senin Türkiye`de yaşadığını düşünerek aşağıdaki cevabı hazırladım.
Almanya`nın Yabancı Diploma ve Meslekleri Tanıma Kanunu, yurt dışında kazanılan mesleki vasıfların, doğrudan yetkili bir merci tarafından, Almanya’da eşdeğer bir meslekle karşılaştırılmasını güvence altına almaktadır. Bu sayede yabancı meslek diplomasının, Almanya’daki eşdeğer diploma bazında inceletme hakkınız yasal olarak güvence altına alınmıştır. Burada vatandaşlığınız değil, sadece mesleki vasıflarınızın niteliği önemlidir.
Yönetmeliklerle düzenlenmeyen mesleklerde, diplomanız resmen tanınmasa da, işyeri bulduğunuz takdirde çalışabilirsiniz. Bu durum senin nişanlın için geçerli. Yönetmeliklerle düzenlenen mesleklerde ise diplomanın kesinlikle Almanya’da eşdeğer olarak resmen tanınmış olması gerekmektedir. Bu tür meslekler özellikle sağlık branşındaki (örneğin hekimlik, hemşirelik) ve sosyal ve pedagojik alanlarındaki mesleklerdir.
Nişanlının çalışabilmesi için, mesleğinin tanınması gerekip gerekmediğini internette http://www.anerkennung-in-deutschland.de. adresinden öğrenebilirsin. Nişanlının mesleğinin Almancadaki karşılığı ise Betriebswirt`tır. Bölümün karşılığı ise Betriebswirtschaft`tır.
Tanınma prosedürünü istersen yurt dışından da başlatabilirsiniz. Nişanlın başvurusuna belge olarak diplomasının kopyasını ve aldığı derslerin notçizelgesini yurt içi veya yurt dışında yeminli ve yetkili bir tercüman tarafından hazırlanmış tercümesini iliştirmesi gerekmektedir. Yurtdışından tanıtma prosedürü ücreti biraz fazla olabilir. Ayrıca diploması tanınmasa gereksiz masraf yapmış olursunuz.
Diğer taraftan, eğer nişanlın Almanya`da somut bir iş teklifi alırsa veya iş sözleşmesi yaparsa ayrıca yıllık bürüt geliri 47.600 Avro olacak ise, bu yıllık gelir, bazı ihtiyaç olan mesleklerde örneğin yıllık 37.128 Avro olarak hesaplanmaktadır, oturum hakkı alıp çalışabilir.
İhtiyaç olan meslekler şöyle sıralanmaktadır; Fenbilimleri, Matematıkçiler, Mühendisler, Doktorlar, İnformasiyon, iletişimteknolojileri ve bilgisayar alanındaki akademisiyenler. Bu durum da Alman iş dairesinin nişanlının o işte çalışmanı onaylaması gerekiyor.
Eğer nişanlın Türkiye`deki uğraşları sonucu Almanya`da halen bir iş bulamadıysa, Almanya`da iş aramak için altı aya kadar iş arama vizesi alıp Almanya`ya gelip iş arayabilir. Yalnız bu süre içinde kendi geçimini kendisi sağlaması gerekmektedir. Çünkü bu süre içinde çalışma izni yoktur. Ama bu süre içinde mesleği ile ilgili, yukarıda belirtiğim şartlar altında, iş bulursa, Türkiye`ye dönmeden burada yetkili yabancılar dairesine başvurup oturma ve çalışma izni alabilir.
Ek olarak vereceğim Linklerde nişanlın iş arayabilir. Yani burada önemli olan nişanlının iş bulmasıdır.
https://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/startseite.html?m=1&aa=1
http://www.make-it-in-germany.com/arbeiten/in-fuenf-schritten-zum-arbeiten-in-deutschland/visum/
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/job_finden.php
Çalışmalarında başarılar dileği ile,
İyi günler diliyorum.
JMD-Ali